Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΠΟΥΦΕ 1

ατομικά πενιρλί με μπέικον και τυρί

 κρουασάν με ζαμπόν, τυρί και μαγιονέζα

χαμπουργκερ με τυρί, μπιφτέκι και σος

αραβικές πίτες με ζαμπόν, τυρί, μαρούλι και μαγιονέζα

μπουρεκάκια με φύλλο κρούστας και τυριά
 κεφτεδακια τιγανιτα με φατσουλες

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

αυθεντικη γερμανικη συνταγη!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 g βουτυρο
  • 250 g ζαχαρη
  • 6 αυγα
  • 350 g αλευρι
  • 2 κουταλιες σουπας κακαο
  • 1 φακελακι μπεικιν
  • ενα βαζο κερασια χωρις κουκουτσι σε νερο (οχι γλυκο του κουταλιου)

Για την κρεμα:
  • ½ λιτρο γαλα
  • 1 φακελακι κρεμα αραβοσιτου για βρασιμο(οχι στιγμης)
  • 100 g ζαχαρη
  • 250 g βουτυρο
  • 4 κουταλιες σουπας χυμο λεμονιου
  • για το γλασσο
  • 1 κουβερτουρα
  • μερικα κομματια λευκης σοκολατας

Πως το κάνουμε:

  • Βουτυρο και ζαχαρη, τα χτυπαμε μεχρι να αφρατεψουν. Χτυπαμε και τα αυγα αρκετα.
  • Ανακατευουμε και το αλευρι με το μπεικιν και προσθετουμε. Την μιση ζυμη την ανακατευουμε με το κακαο.
  • Την αλλα ζυμη την στρωνουμε σε βουτυρομενο ταψι, την σκουρα ζυμη την βαζουμε απο πανω και με ενα πηρουνι ανακατευουμε ελαφρως πανω κατω.
  • Μετα βαζουμε και τα κερασια και τα παταμε ελαφρως.
  • Ψηνουμε το γλυκο για 30 λεπτα στους 175 βαθμους και αφηνουμε να κρυωσει.
Για την κρεμα:
  • Για την κρεμα περνουμε 5 κουταλιες σουπας γαλα και διαλυουμε την κρεμα και την ζαχαρη. Bραζουμε το υπολοιπο γαλα και ριχνουμε την κρεμα-ζαχαρη-γαλα.
  • Χτυπαμε το βουτυρο και το χυμο λεμονιου και προσθετουμε σιγα σιγα την κρεμα (αφου εχει κρυωσει,πρεπει ολα τα υλικα να εχουν την ιδια θερμοκρασια). Την απλωνουμε στο κρυο πλεον γλυκο μας και την αφηνουμε να κρυωσει.
Για το γλασσο:
  • Λιωνουμε την κουβερτουρα και απλωνουμε στο κρυο γλυκο μας, με την λευκη σοκολατα αφου την λιωσουμε κανουμε σχεδιακια!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Ενα δυσκολο γλυκο με πολλες θερμιδες, αλλα απλα τελειο!!!


Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΠΑΝΑΝΟΚΕΙΚ με ΜΕΡΕΝΤΑ


300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό κουταλάκι baking soda
Μισό κουταλάκι αλάτι
60 γρ βούτυρο
220 γρ ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
300 γρ ώριμη μπανάνα
1 κουταλάκι βανίλια
80 ml γάλα
Μισό βαζάκι νουτέλα 

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170. Σε ένα μπωλ ανακατεύεις το αλεύρι, την baking soda και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπωλ χτυπάς τη ζάχαρη με το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζεις α χτυπάς όσο προσθέτεις και τα άλλα υλικά. Πρώτα τη μπανάνα (αφού την λιώσεις), μετά το γάλα και τέλος τη βανίλια. Προσθέτεις το περιεχόμενο του άλλου μπωλ και χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα. Μην το παρακάνεις στο χτύπημα. Βάζεις την νουτέλα σε ένα βαθύ πιάτο και την βάζεις στο Microwave για 15 δευτερόλεπτα να λιώσει λίγο. Παίρνεις σχεδόν το μισό από το μείγμα και το ανακατεύεις με την νουτέλα. Παίρνεις την φόρμα που θα το ψήσεις και την βουτυρώνεις. Βάζεις εναλλάξ στρώσεις από τα δύο μείγματα και ανακατεύεις ελαφρά όταν τελειώσεις. Ψήνεις για 50 με 60 λεπτά. Μπορεί να σου φανεί άψητο αλλά δεν είναι. Το αφήνεις περίπου 15 λεπτά να κάτσει και μετά το αφαιρείς από το σκεύος για να κρυώσει.

Καραμελένιο Brownies με μερεντα


80 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι baking powder
50 γρ κακάο σκόνη
1/4 κουταλάκι αλάτι
200 γρ ζάχαρη
60 γρ βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι βανίλια
80 ml σιρόπι καραμέλας
100 ml νουτέλα
Φουντούκια

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπωλ βάζεις το αλέυρι, το baking powder, το αλάτι και την σκόνη κακάο. Ανακατεύεις και αφήνεις στην άκρη. Σε ένα μίξερ χτυπάς πρώτα τη ζάχαρη με το βούτυρο. Προσθέτεις ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζεις να χτυπάς. Προσθέτεις τη βανίλια και αμέσως μετά το μείγμα του μπωλ, πάντα ανακατεύοντας. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες και πηχτό. Σε ένα μεγάλο σχετικά ταψί, βουτυρώνεις και στρώνεις αντικολλητικό χαρτί. Απλώνεις το μισό από το μείγμα σου. Ρίχνεις από πάνω το σιρόπι καραμέλας να πάει παντού. Καλύπτεις με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνεις για 30 με 40 λεπτά. Το αφήνεις να κρυώσει και το κόβεις σε κομμάτια. Κάνεις με το δάχτυλο μια μικρή τρύπα στο κάθε brownie. Βάζεις την νουτέλα για 15 δευτερόλεπτα στο microwave να λιώσει και την ρίχνεις πάνω από κάθε κομμάτι παρέα με μερικά κομμάτια φουντουκιού.

νουτελα Cheesecake,


16 μπισκότα τύπου Digestive
50 γρ βούτυρο
450 γρ cream cheese (Philadelphia)
180 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια
Ένα βαζάκι νουτέλα
120 ml κρέμα γάλακτος

Τρίβεις τα μπισκότα να γίνουν σκόνη, λιώνεις το βούτυρο και τα ανακατεύεις. Απλώνεις το τρίμμα σε ένα σκεύος και το πιέζεις καλά να γίνει συμπαγές (βοηθάει το βούτυρο σε αυτό). Βάζεις το σκεύος στο ψυγείο. Σε ένα μπωλ χτυπάς την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη. Προσθέτεις τη βανίλια και την νουτέλα. Χτυπάς σε γρήγορη ταχύτητα για 3 λεπτά. Απλώνεις το μείγμα πάνω από το μπισκότο ομοιόμορφα και βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Σερβίρεις αν θες με σιρόπι σοκολάτας ή λιωμένη νουτέλα.

cupcakes με μερεντα

υλικά
60 γρ βούτυρο
60 ml λάδι
180 γρ ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι βανίλια
270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
1/4 κουταλάκι αλάτι
Μισό βαζάκι νουτέλα
εκτελεση
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160. Χτυπάς το βούτυρο, τη ζάχαρη και το λάδι σε ένα mixer. Προσθέτεις τα αυγά και την βανίλια και συνεχίζεις να χτυπάς. Σε ένα μικρό μπωλ ανακατεύεις το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Τα ρίχνεις στο αρχικό μείγμα και τα χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν καλά. Πρέπει το μείγμα σου να είναι πηχτό. Το χωρίζεις σε 12 φορμάκια για muffin (υπάρχουν και μίας χρήσης). Ρίχνεις μια γενναία κουταλιά νουτέλα στο καθένα από αυτά και με ένα καλαμάκι την αναμειγνύεις στο μείγμα. 
Ψήνεις για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι είναι έτοιμα.

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ 2

Υλικά
1 κούπα λάδι(2oo gr)
1/2 κούπα πετιμέζι (εγώ έβαλα μελάσα)(140 gr)
1 1/2 κουταλάκι σόδα
1 κούπα μούστο(250 gr)
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρύφαλλα σκόνη
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
χυμός από μισό λεμόνι
4 κούπες αλεύρι(έβαλα 580 γρ.)
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1/2 κουταλάκι αλάτι
         

Προετοιμασία
Ανακατεύουμε και δουλεύουμε καλά το λάδι με το πετιμέζι ή τη μελάσα. Προσθέτουμε την σόδα διαλυμένη στο μούστο, τα κανελλογαρύφαλλα, το κακάο, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το χυμό λεμονιού.
Δουλεύουμε πολύ καλά τη ζύμη και τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το ζύμωμα.
Αν θέλουμε τα κουλούρια μας να είναι μαλακά, πρέπει η ζύμη να είναι μαλακή  και  να σχηματίζονται τα κουλουράκια με το κορνέ, πάνω σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.
Αν όχι, τότε θα προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι ώστε η ζύμη μας να πλάθετε.
Οπότε πλάθουμε τα κουλουράκια με τον τρόπο που θέλουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

Για 4-6 άτομα

¾ της κούπας σπορέλαιο
1 ½ σφηνάκι κονιάν
2 σφηνάκια χυμό πορτοκάλι
3 κουταλιές του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
2 συσκευασίες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ¼ κούπα πετιμεζι


Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το σπορέλαιο, το πετιμέζι, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά.
Ταυτόχρονα διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι.

Αναδεύουμε με απαλές κινήσεις το μείγμα, για να γίνουν τα μουστοκούλουρα αφράτα.
Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα δίνοντας τα, όποιο σχήμα θέλουμε (συνήθως κυκλικό).

Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.


Απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτά


ΠΕΤΙΜΕΖΙ

  • Για να φιάξεις πετιμέζι, ξέχνα τις στάχτες, δεν χρειάζονται.                  
  • Πλύνε τα σταφύλια,
  • Στίψτα με το χέρι, σούρωσέ τα και βάλε το ζουμί να βράσει 50’ το πολύ μια ώρα μέχρι να μείνει το 1/3. 
  • Οταν κρυώσει το μεταφέρεις σε μπουκάλια.  

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΛΑΣΜΕΝΟ ΚΕΙΚ


Υλικά:
1 Δόση Γερμανικό κέικ

Κρέμα:
  • 3 ¼ κούπας γάλα
  • 5 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 6 κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή corn flour που θα προσθέσετε και μια βανίλια)
  • 2 κ. σούπας βούτυρο.
  • Ή μια δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 10 κουτ. σουπ. γλυκό κουταλιού κεράσι (μαύρο) ή μαρμελάδα κεράσι ή γλυκό κουταλιού βύσσινο.
  • 100 γραμμ.κουβερτούρα σε κομμάτια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  1. Φτιάχνουμε την κρέμα: Κρατάμε από το γάλα μισή κούπα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και βάζουμε το υπόλοιπο να βράσει.
  2. Μόλις βράσει προσθέτουμε το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη να μην κάνει πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Φτιάχνουμε το μείγμα του κέικ σύμφωνα με τη συνταγή το βάζουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα, χωρίς τρύπα στη μέση, 24-25 εκ.
  5. Προσθέτουμε κουταλιές από το γλυκό ή την μαρμελάδα εδώ και εκεί πάνω στο μείγμα.
  6. Κάνουμε το ίδιο και με την κρέμα (μπορεί να περισσέψει λίγη κρέμα να μην την πάρει όλη).
  7. Σκορπάμε και τα κομμάτια της κουβερτούρας εδώ και εκεί.
  8. Ψήνουμε το κέικ για 50 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς
  9. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Λίγη προσοχή στο ψήσιμο μόνο να μην το βιαστείτε νομίζω 50 λεπτά είναι αρκετά. Άμα βυθίσετε τη λάμα ενός μαχαιριού σε σημείο που να μην έχει κρέμα και βγει καθαρό είναι έτοιμο.
Το γλυκάκι αυτό γίνεται αρκετά υγρό και παραμένει έτσι και την επόμενη μέρα.

Γερμανικό Κέικ

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 φλ. αλεύρι (κόκκινη συσκευασία - που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 1 1/4 κουταλάκι κοφτό σόδα σκόνη
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκο γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι (προσοχή ΟΧΙ μπαλσάμικο)
  • 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • άχνη ζάχαρη

Πως το κάνουμε:

  1. Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
  2. Στο φλυτζάνι με το γάλα προσθέτω την κουταλιά της σούπας ξύδι, ανακατεύω γρήγορα και το ρίχνω στο μίγμα των αυγών.
  3. Προσθέτω τις βανίλιες, το αλάτι και τη σόδα.
  4. Τέλος προσθέτω και όλα τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, κακάο, λάδι) και χτυπάω στο μίξερ να ομογενοποιηθούν.
  5. Βάζω το γλυκό μας σε φόρμα κέικ βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
  6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, στη μεσαία θέση του φούρνου, για 40 με 50 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).
  7. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε την άχνη ζάχαρη με ένα σουρωτήρι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το κεκάκι αυτό το έχω φτιάξει μόνο μια φορά με καλαμποκέλαιο. Όλες τις υπόλοιπες φορές με ελαιόλαδο (είμαι οπαδός του ελαιόλαδου). Γίνεται καταπληκτικό και δε μυρίζει καθόλου λαδίλα.
Η συνταγή που σας έδωσα είναι για μία φόρμα, εγω κάνω τη διπλή δόση, διπλασιάζω δηλαδή τα υλικά και για να μην κουράζεστε να μετράτε στη διπλή δόση θέλει 1 σακουλάκι αλεύρι και 1 σακουλάκι κακάο. Αν στην οικογένεια υπάρχει πρόβλημα χοληστερίνης μπορείτε να βάλετε αντί 2 αυγά, 3 με 4 ασπράδια.

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

 ΥΛΙΚΑ
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό νισεστές
1 νεροπότηρο βούτυρο
5 ποτήρια νερό
1 φλυτζάνι άσπρα άψητα αμύγδαλα, κανέλλα
...
Εκτέλεση
Βάζουμε τα 700 γρ. από τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και τη λιώνουμε μέχρι να καεί και να αρχίσει να καραμελώνει. Εχουμε σε μπολ ανακατεψει το νισεστέ με την υπόλοιπη ζάχαρη και 1/2 κουταλιά κανέλας . Ρίχνουμε στο μίγμα νισεστε τα ποτήρια νερού τα ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί ο νισεστές και το ρίχνουμε στην καραμελωμένη ζάχαρη. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΚΑΕΙΤΕ Αρχίζουμε να ανακατεύουμε καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, βάζοντας και τα αμύγδαλα να πάρουν χρώμα. Όταν έχει πήξει ο χαλβάς  που τον ανακατεύουμε, συνέχεια  ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολάει απο τα τοιχώματα. Απλώνουμε το χαλβά ζεστό αμέσως σε ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τον βάζουμε στο γκριλ μέχρι να πιάσει μια κρούστα στην επιφάνεια. Οταν τον βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα.


Κοτόπουλο μεθυσμένο!!

 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 70' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
 1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε 4 κομμάτια
1 κρεμμύδι τριμμένο ξερό
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουτάκι ντομάτα ψιλοκομμένη  πουμαρό.η,4 ώριμες τριμμένες φρέσκες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας κοφτή ντομάτα πελτέ
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό ρίγανη
1 1/2 κουταλάκι γλυκού  κίμινο
αλάτι
πιπέρι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Σε μία κατσαρόλα φαρδειά βάζουμε το λάδι  και το κοτόπουλο και το τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να  πάρει χρώμα.

Σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε και την ρίγανη ,σκόρδο,κίμινο ,αλάτι.πιπέρι ντομάτα,και πελτέ και ανακατεύουμε για 5 λεπτά .
Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο όσο να το σκεπάζει και σιγομαγειρεύουμε τουλάχιστον για  50-60 λεπτά να τελειώσει όλο το νερό και να πήξει η σαλτσούλα του.
Κατά το τέλος ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας ανεβάζουμε θερμοκρασία και αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις.



Σερβίρετε συνοδευόμενο  πολύ ωραία και με ρύζι,αλλά πολύ του ταιριάζουν και  οι τηγανιτές πατάτες κομμένες στρογγυλές .Καλή όρεξη !



Την συνταγή την βρήκα απο το ιστολόγιο μαγειρικη & συνταγες

ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

Υλικά

1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
100γρ. βούτυρο
3/4 της κούπας ζάχαρη
1 κομ. νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξερή
1 κουτ.γλυκ. κάρδαμο ή κακουλέ
1 κιλό αλεύρι
λίγο αλάτι

Επικάλυψη
Χοντρή ζάχαρη ή κανονική
Κανέλα
Βούτυρο μαλακό
Θήκες για κέικ (χωρίς θήκες απλώνουν)

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο,όχι πολύ.Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη,τη μαγιά και το αλάτι.Ανακατεύουμε με το χέρι να διαλυθούν.Έπειτα ρίχνουμε το κάρδαμο και το αλεύρι.Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει απο τα χέρια(ίσως να θέλει λίγο παραπάνω αλεύρι).Αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.Κόβουμε σε 2 μπάλες και ανοίγουμε ένα φύλλο λίγο παχύ.

Αλοίφουμε πάνω το φύλλο με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. Κόβουμε λωρίδες 1 εκ. περίπου όλο το φύλο. Παίρνουμε τις λωρίδες,ενώνουμε τις 2 άκρες,το γυρίζουμε κα το κάνουμε έναν κόμπο.


Τα βάζουμε μέσα στα χαρτάκια και τα αφήνουμε 10 λεπτά. Τέλος τα αλείφουμε με αβγό. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμους για 10 λεπτά,όχι παραπάνω.




Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ραβανί με ινδοκάρυδο

Υλικά για ταψί μακρόστενο

2,5 φλ. (425 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό

1 φλ. (125 γρ.) αλεύρι γ.ο.χ.
3 φλ. (400) γρ. ινδοκάρυδο
1,5 φλ. (340 γρ.) ζάχαρη
2 κ. γλ. baking powder

2 αβγά χτυπημένα

2 φλ. (480 ml) γάλα
1 κ. γλ. εσάνς αμυγδάλου
225 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι


4 φλ. ( 960 ml)νερό

4 φλ. (900 γρ.) ζάχαρη
χυμός 1 λεμονιού

2 κ. σ. ροδόνερο (στο σβήσιμο του σιροπιού)



* επιπλέον ινδοκάρυδο για στόλισμα





Εκτέλεση


 
Ενώνουμε όλα τα στεγνά υλικά και τα ανακατεύουμε.

Ενώνουμε και όλα τα υγρά υλικά μας και ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μείγμα των στεγνών υλικών.

Χτυπάμε ελάχιστα με το μίξερ και γυρίζουμε σε βουτυρωμένο καλά πυρέξ όλο το μείγμα.

Χαράζουμε κομμάτια με ένα μαχαίρι.
 

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα ψήνουμε το γλυκό μας μέχρι να ροδίσει, γύρω στα 35-40 λεπτά.
 
 
Παράλληλα ξεκινάμε το σιρόπι. Το αφήνουμε για 5 λεπτά αφού πάρει βράση και πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ροδόνερο. Αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε το γλυκό όταν βγει, αφού το έχουμε ξαναχαράξει πριν σιροπιάσουμε.

Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο από πάνω.

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ

Υλικά για 24 κρουασαν
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι μαγιά
150 γρ γάλα χλιαρό
100 γρ ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
μερέντα ή μαρμελάδα

Συνταγή
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα,
DSC04579
Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι το βούτυρο και την ζάχαρη, ανακατεύουμε,
DSC04580
προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα,
DSC04581
στο τέλος το γάλα με την μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χεριά,
DSC04582
δε θέλουμε η ζύμη να είναι σφικτή, τοποθετούμε το μπολ σε ζεστό μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο περίπου 1 μίση με 2 ώρες,
DSC04657
έπειτα χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες ή και περισσότερες ανάλογα τα του μεγέθους των κρουασάν, κάνουμε ένα στρόγγυλο φύλλο πάχους 2 χιλ. και το κόβουμε σε 8 τρίγωνα,
DSC04603
DSC04604
τα κάνουμε ρόλο από την μεγάλη πλευρά προς την μύτη και γυρνάμε τις άκρες καμπυλωτά,
DSC04658

τα βάζουμε σε ταψί και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν,

αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό απαλά με το πινέλο,
DSC04662
τα ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
DSC04664

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Νηστισιμη καρυδοπιτα 2




Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους.
Ανακατευουμε σε ενα μπολ

 5 ποτηρια του νερου αλευρι,
1 ποτηρι του νερου καρυδια χοντροκομμενα,
1/2 ποτηρι νερου ζαχαρη αχνη,

1/2 κουτ.γλυκου μπεικιν παουντερ,
1/2 κουτ. γλυκου σοδα,
1/2 κουτ.γλυκου σκονη κανελα και γαρυφαλλο.

Σε ενα αλλο μπολ ανακατευουμε  
1/2 ποτηρι του κρασιου κονιακ,
2 και 1/2 ποτηρια νερου χυμο πορτοκαλι,
ξυσμα πορτοκαλιου και
1 ποτηρι νερου ελαιολαδο.

Ενωνουμε τα δυο μειγματα.Σε μια λαδωμενη και αλευρωμενη φορμα (η ταψακι) βαζουμε το μειγμα.Ψηνουμε στους 180 βαθμους για 50-60 λεπτα.Τρωγεται και ετσι και σιροπιασμενο.
Για να το σιροπιασουμε χρειαζομαστε

 2 ποτηρια του νερου ζαχαρη,
2 ποτηρια νερου μελι,και 
2 ποτηρια νερο.
Το σιροπιασμα γινεται με κρυο το γλυκο και χλιαρο το σιροπι.(Αν δεν το θελετε πολυ γλυκο βαλτε λιγοτερο μελι).

Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα

Υλικά για 4-6 άτομα

Για την ζύμη


2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι

2 κουταλάκια σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλάκια κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
3 ποτήρια αλεύρι
μισό φακελάκι μπέικιν
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι


2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση


Για τη ζύμη


Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα, ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά.


Όταν το μείγμα γίνει απαλή ζύμη, λαδώνουμε ένα ταψί και το ρίχνουμε μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.


Για το σιρόπι


Βράζουμε τα υλικά για 7 λεπτά περίπου (από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει). Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να κρυώσει.


Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από το φούρνο, ενώ το σιρόπι χλιαρό προς κρύο. Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε.

νηστισιμη καρυδοπιτα/μελαχροινη

Η συνταγη ειναι της Ντινας Νικολαου

ΡΕΒΑΝΙ ala φραουλιτσα


Υλικά
6 αυγά
1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
1/2 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
2 κούπες ζάχαρη
2 μπέικιν
4 βανίλιες
2 γιαούρτια αγελάδας
2 κούπες καλαμποκέλαιο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα (πορτοκάλι , λεμόνι ή περγαμόντο )

για το σιρόπι
5 ποτήρια ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
3,4 ξυλάκια κανέλα

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί,βαθύ φούρνου και ρίχνουμε το μείγμα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά,ανάλογα
με τον φούρνο . Μόλις ψηθεί το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν
δύο βράσεις.

Προσεκτικά με την κουτάλα της κουζίνας περιχύνουμε το καυτό σιρόπι στο
κρύο ρεβανί για να μη ξεκολλήσει η κρούστα από επάνω.




Πεντανόστιμο,συνοδεύεται πολύ ωραία με σπιτική λεμονάδα και μία μπάλα
παγωτό καϊμάκι.

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ρεβανί



Συστατικά
6 αυγα
1 κεσεδακι γιαουρτι
3 βανιλιες
650 γρ. αλευρι
300 γρ. σιμιγδαλι χοντρο
300 γρ. ζαχαρη
1 κουταλακι μπεικιν
1 κουταλακι σοδα

Για το σιροπι:
1800ml νερο
1800 γρ. ζαχαρη
Οδηγίες

1. Φτιαχνουμε πρωτα το σιροπι.Σε μια κατσαρολα βαζουμε το νερο και τη ζαχαρη και ανακατευουμε μεχρι το σιροπι να δεσει και να μην τρεχει απο το κουταλι μας. Κατεβαζουμε και αφηνουμε να κρυωσει.

2. Στη συνεχεια ετοιμαζουμε το ρεβανι. Βαζουμε σε μια λεκανη ολα τα στερεα υλικα και ανακατευουμε με το χερι!! Εχουμε λοιπον αλευρι, ζαχαρη, μπεικιν, σοδα, βανιλιες, σιμιγδαλι και ανακατευουμε με το χερι.

3. Προσθετουμε μετα το γιαουρτι και αυγα αφου πριν τα εχουμε χτυπησει σε ενα μπολ. Τα ανακατευουμε ολα καλα με το χερι παντα, μεχρι να πετυχουμε ενα υδαρες μιγμα.

4. Βαζουμε μετα το μιγμα σε ενα ταψι και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο για 20' στους 180 βαθμους. Οταν βγει το γλυκο απο το φουρνο κοβουμε σε κομματια και σιροπιαζουμε. Κρυο το σιροπι και ζεστο το γλυκο μας μεχρι να το ρουφηξει.

Καλη ορεξη!!!


Λίγα μυστικά ακόμα

Συμβουλες:
1)Το γλυκο ειναι παρα πολυ ωραιο.Σε καποιους ισως φανει πολυ γλυκο.Μπορειτε να βαλετε λιγοτερη ζαχαρη στο σιροπι ετσι γινετε πιο ελαφρυ.
2)Το σιμιγδαλι ειναι στην ευχερεια σας. Αν θελετε να γινει κρατσανιστο βαζετε χοντρο οπως λεει η συνταγη. Αν βαλετε ψιλο ειναι πιο απαλο στη γευση αλλα ισως (οχι απαραιτητα) σας λασπωσει στο σιροπιασμα. Μπορειτε να βαλετε μισο και μισο. Εγω το εχω φτιαξει και με τους 3 τροπους και ειναι ωραιο.
3)Αν θελετε μπορειτε να βαλετε ενα κλαρακι κανελλα στο σιροπι. Δινει μια ωραιο γευση και πολυ ωραιο μυρωδια. Μην αγχωθειτε αν δεν παρει ολο το σιροπι. Εμενα παντα μου περισσευει λιγο!
4)Προσοχη στο ταψι που θα χρησιμοποιησετε. Αν ειναι μικρο και με υψος, το γλυκο σας θα γινει ψηλο και θα χρειαστει παραπανω χρονο για το ψησιμο απο τα 20'. Αν βαλετε ενα στενομακρο θα ψηθει καλυτερα και στο χρονο που πρεπει.
5)Μην σας τρομαξει το μιγμα αν κολλαει στα χερια σας. Ετσι πρεπει να γινει.
6)Αν θελετε μπορειτε να βουτυρωσετε λιγο το ταψι πριν το ψησετε για να μην σας κολλησει.

7) Εάν τα αυγά είναι μικρά, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ένα ακόμα



Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

hot dog

Υλικά:

10 λουκάνικα Φρανκφούρτης
10 ψωμάκια για hot dog
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα

λαχανο τριμμενο(προαιρετικά)
κέτσαπ
μουστάρδα
μαγιονέζα


Σε κατσαρόλα βάζετε νερό αρκετό και αφήστε το να βράσει. Μόλις βράσει ρίξτε μέσα τα λουκάνικα, κλείστε το καπάκι και το μάτι της κουζίνας. Αφήστε τα 2 λεπτά. Ανοίξτε τα ψωμάκια με μαχαίρι, βάλτε μέσα ένα λουκάνικο καυτό από τη κατσαρόλα και ότι υλικό επιθυμείτε.

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Υλικά:

4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φακελάκι μαγιά
1 κούπα γάλα
1 / 3 της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 / 3 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά

για τη γέμιση:
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 κούπα ζάχαρη καστανή

2 κουταλιές της σούπας κανέλα




για την επικάλυψη:
1-2 κούπες γάλα
250 γρ. άχνη ζάχαρη

Ανακατέψτε τη μαγιά σε λίγο από το γάλα(χλιαρό) για να φουσκώσει. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει ελαφρά το βούτυρο .Προσοχή μην είναι καυτό το μείγμα. Στο κάδο του μίξερ ρίξτε το ζεστό μείγμα, τη φουσκωμένη μαγιά, τα αυγά και το αλεύρι σιγά σιγά.
Αφήστε το τα φουσκώσει σκεπασμένο για 1 ώρα. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο παραλληλόγραμμο, αλείψτε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια και πασπαλίστε με τη καστανή ζάχαρη και τη κανέλα.Τυλίξτε σιγά σιγά σε ρολό σφικτό και κόψτε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες πάχους 10 εκ. Αραδιάστε σε ταψί και αφήστε να φουσκώσουν ξανά για 1 ώρα.
Προθερμένετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε τα ρολάκια για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφού κρυώσουν τα ρολά, ετοιμάστε το γλάσο. Σε ένα μπολ βάλτε τη ζάχαρη άχνη και ρίξτε το γάλα σιγά σιγά μέχρι να έχετε ένα μείγμα παχύρρευστο. Χρησιμοποιείστε τόσο γάλα όσο θέλετε για να έχετε ένα γλάσο αραιό ή παχύρρευστο. Είναι θέμα γούστου.
Περιχύστε τα ρολά με το γλάσο και απολαύστε τα!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...