Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Φυλλο για πιτα

   Υλικά για το φύλλο {μεγάλο ταψί}
  • 3 νεροπότηρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό + 1/2 επιπλέον 
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 1 πλάκα Βιτάμ για άλειμμα
               
            Εκτέλεση
  Προετοιμάζουμε τα υλικά και τα σκεύη μας.

Ρίχνουμε τα 4 πρώτα υλικά μας {μόνο το 1 νεροπότηρο για αρχή και αν είναι στεγνή η ζύμη προσθέτουμε το επιπλέον, σιγά-σιγά} σε μια μεγάλη λεκάνη και πλάθουμε  έντονα για 4'-5' μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15'.
  

 Βγάζουμε τη ζύμη από τη λεκάνη, την τοποθετούμε στο πλαστήρι  και πλάθουμε ξανά 2 με 3 φορές.

Χωρίζουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός μαχαιριού σε μικρές μπαλίτσες, . Οι μπαλίτσες μας πρέπει να είναι σκεπασμένες καθ όλη τη διάρκεια με μια νωπή πετσέτα για να μη ξεραθεί η επιφάνεια τους.



 Παίρνουμε μια, μια μπαλίτσα  αλευρώνουμε τοπικά μαζί και τη μπαλίτσα, την πατάμε απαλά με την παλάμη μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε  φύλλα, με διάμετρο  αναλλογα με το ταψί μας.

Όταν ανοίγουμε τη μπαλίτσα σε φύλλο, την περιστρέφουμε κάθε φορά και μαζί "σέρνουμε" από κάτω της την περίσσεια του αλευριού. Προσπαθούμε τα φύλλα να είναι διαμετρικά ίσα μεταξύ τους.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...