Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ


Υλικά

Για την βάση


1/2 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 αβγό
2 κούπες μπισκότα σοκολάτας θρυμματισμένα με τα χέρια
1 κούπα καρύδα τριμμένη
1/2 κούπα καρύδια ελαφρώς καβουρδισμένα και θρυματισμένα

Για την κρέμα


3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές της σούπας custard powder ή κορν φλάουρ
80 ml γάλα
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Το ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
3 κούπες ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Για την επικάλυψη και τις καραμελωμένες φλούδες


220 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Τις φλούδες απο ενα δευτερο πορτοκάλι
50 ml νερό και ίση ποσότητα ζάχαρης

Διαδικασία


Ξεκινάμε με την βάση και προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς. Λιωνουμε το βουτυρο σε ενα κατσαρολάκι, το μεταφέρουμε σε μπολ και ριχνουμε μέσα την ζάχαρη. Ανακατευουμε να λιώσει και προσθέτουμε το κακάο. Ανακατευουμε εκ νέου, προσθέτουμε την βανίλια και χτυπάμε με ενα πιρουνι το αβγό και το προσθέτουμε και αυτο στο μειγμα μας ανακατεύοντας ζωηρά ωστε να μην κόψει. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε, τα μπισκότα, την καρύδα και τα καρύδια. Ντύνουμε ενα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε σε αυτο το μείγμα της βασης. Φροντίζουμε να ειναι ομοιόμορφα στρωμένο. Ψηνουμε την βάση για 10 λεπτά, ισα ισα να ψηθεί το αβγό, βγάζουμε το ταψάκι, το αφηνουμε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και το βάζουμε στο ψυγείο.


Συνεχίζουμε με την κρέμα μας, ζεσταινουμε το γάλα με το ξύσμα και ανακατευουμε σε ενα μπολ το βουτυρο με το custard power, προσθέτουμε το ζεστό γάλα και αρχίζουμε και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη σιγά σιγά στο μείγμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα. Βγάζουμε το ταψάκι απο το ψυγείο και προσθέτουμε την κρέμα πάνω στην βάση. Αφηνουμε την κρέμα να παγώσει για τουλάχιστον μια ώρα και στην συνέχεια προχωράμε στην επικάλυψη σοκολάτας.
Κοβουμε σε λεπτές λωρίδες το πορτοκάλι και τις σιγοβράζουμε σε ενα μπρικάκι με το νερό και την ζάχαρη.
Λιώνουμε σε μπεν μαρι στην σοκολάτα με το βουτυρο και αφου λιώσει καλά, περιχύνουμε το γλυκό και στρώνουμε γρήγορα με κουτάλι ή κάνουμε κυκλάκια με μια οδοντογλυφίδα για να δείξουμε πόσο τσαχπίνες μπορουμε και είμαστε :)
Ξεχνάμε το γλυκό στο ψυγείο για τρεις ώρες.
Οταν ειναι να το κόψουμε, ζεσταινουμε ενα στεγνό μαχαίρι (εγώ το κρατάω για λίγο πάνω απο αναμμένο μάτι) και κόβουμε τις μπάρες σε μέγεθος μπισκότου. Στολίζουμε με τις φλούδες και  σερβίρουμε αεράτες!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...